Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Minkälaisen puvuston tarvitsemme?

Elipä ihminen minkälaisessa yhteiskunnallisessa asemassa tahansa, hän ei tule toimeen yhdellä ainoalla puvulla. On sekä käytännöllistä että yleisen hyvän tavankin mukaista, että meillä on erilaisia vaatteita eri tarkoituksia varten. Seuraavanlaiset puvut on hyvä löytyä jokaisen naisen vaatekaapista.

Kotipuvun / arkipuvun, jonka tulee olla helposti pestävä ja näyttää aina siistiltä. Kotipuku on se puvuistamme, jota varten harvemmin ostetaan uutta kangasta. Tavallisestihan siirretään kotipuvuksi jokin jo aikaisemmin muissa tehtävissä palvellut vaatekappale. Ansku-I

Puvun ulkona liikkumista varten / vierailupuvun, joiden materiaaliksi kannattaa valita paksumpia villakankaita. Ulkopuku on erityisen tärkeä hankinta esim. virkanaisille, jotka työskentelevät sellaisissa toimi- ja virkapaikoissa, missä ei ole käytössä erillistä virastopukua. Tällainen puku tehdään aina tummahkosta, ryhdikkäästä kankaasta. Kesälläkään ei sovi käyttää aivan läpinäkyviä, harsoisia kankaita. 

Finlayson-arkipuku-1928-I

 

Ilta- eli juhlapuvun aineksien laatu riippuu kokonaan siitä, minkälaisissa tilaisuuksissa sitä tullaan käyttämään. Perinteisesti suomalaisten naisten juhlapuku on ollut musta. Se on ollut sekä arvokas että käytännöllinen asu sopien niin häihin kuin hautajaisiin. Tavallisille ihmisille, jotka harvoin juhlivat, on se edelleenkin suositeltavin juhla-asu. Nuoret henkilöt, jotka käyvät iloisissa juhlissa, suurissa juhlanäytännöissä ja tanssiaiskutsuissa, löytävät suosittelemattakin kauniit kankaat juhla-asuihinsa. Jos onnistuu valitsemaan hyvän, kauniin kankaan, ei tarvitse vaivata päätään koristeiden keksimisellä. 

Ansku-juhlapuvussa

Puvun urheilutarkoituksia varten, on väärin sanoa, että jokainen nainen tarvitsee urheilupuvun mutta nykyään sitä tarvitsee moni nainen. Mitä useammanlaisiin urheilutarkoituksiin sopiva puku on ns. tuulikankaasta (kotimaisesta kyllästetystä pumpulikankaasta) tehty urheilupuku. Sen muodostaa takki ja hame tai takki ja housut. Tällainen urheilupuku on mitä mainioin puku hiihtoon, purjehdus- ja veneretkille sekä jalkamatkoille- ja retkeilyyn.

Lottien hiihtopuku 1929

 

 

Kuvassa esitellään lottien uutta hiihtopukua vuodelta 1929.

Lähteet:

Kotiliesi No 2 vuodelta 1928

Kotiliesi No 6 vuodelta 1928

Kotiliesi No 9 vuodelta 1928

Lotta Svärd -lehti No 3 vuodelta 1929

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *