Makumuistoja: Savoiard – keksit

Rex-kakku tuo varmasti monelle makumuistoja mieleen. Kakku on valloittanut suomalaiset keittiöt jo 50-luvulla, kun säännöstelytaloudesta oltiin päästy eroon ja raaka-aineita oli paremmin saatavilla. Kakusta käytettiin myös nimitystä Radiokakku. Nimityksen oletetaan juontavan juurensa aikoinaan Ruotsissa lähetettyyn radio ohjelmaan, jossa reseptiä jaettiin kuulijoille.

Rex-kakkua pidettiin aikanaan myös kovin modernina leivonnaisena, koska itse kakun-valmistukseen ei tarvittu lainkaan uunia. Varsinaisen nimensä kakku on saanut neliskanttisista Rex kekseistä, joiden valmistus on harmiksemme nykypäivänä lopetettu. Yksi hyvä vaihtoehto on korvata alkuperäiset keksit itsetehdyillä savoiard-kekseillä, jotka on helppo valmistaa itse kotona. Näin saadaan leivonnaisesta myös keliaakikoille käypäinen kahvipöydän herkku aikaiseksi. Kakku on paitsi erinomaisen maukas ja säilyvä, myös näyttävä leikkauspintansa ansiosta. Kaunis kokonaisuus syntyy, ohuiden kreemi ja keksikerrosten vuorotellessa.

 

Savoiard-keksit

4 kananmunaa

80g kidesokeria

30g tomusokeria

80g gluteenitonta jauhoseosta

20g perunajauhoja

1 tl aitoa vaniljasokeria

 

Erottele valkuaiset ja keltuaiset tarkasti.

Kulho 1 -vatkaa valkuaiset ja 20g tomusokeria kovaksi vaahdoksi

Kulho 2 -vatkaa keltuaiset ja 80g kidesokeria kovaksi vaahdoksi

Sekoita vaniljasokeri jauhoihin ja lisää seos keltuais-sokeri vaahtoon. Lisää edellä mainittuun massaan valkuaisvaahto varoen kääntelemällä. Kaada taikina pursotinpussiin, jossa on laakateräinen pursotuspää. Pursota paistopellille leivinpaperin päälle 40kpl 8*3cm keksejä, jotka sopivat suorakaiteen muotoiseen vuokaan, johon kakku kootaan.

Keksit paistetaan 170 asteessa kullanvärisiksi noin 20 minuuttia, jonka jälkeen uuni sammutetaan. Uuninluukku avataan raolleen ja annetaan keksien ”levätä” uunissa 5 minuuttia. Tämän jälkeen voit ottaa keksit huoneenlämpöön loppujäähtymään.

Näin valmistuvat maukkaat keksit Rex-kakun valmistamista varten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *