Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Lottakanttiinin vanhanaikainen pinaattivuoka

Kasviksista saa maittavaa ja täyttävää ruokaa. Lottamuseon kanttiinin ruokalistaan kuuluu kerrassaan herkullinen pinaattivuoka. Perinteisen ruoan näkokulmasta tämä on suorasta juhlava ateria: onhan se höystetty kermalla, maidolla ja juustolla. Lisäksi se on valmistettu riisiin, juhlapöydän puuron ainekseen.

Kasvisruoasta on ollut paljon puhetta. Totta on, että syöminen Suomessa on perinteisesti ollut kasvispainotteista ja voisi jopa sanoa, että erilaisilla puuroilla olemme täällä eläneet.
Liha on perinteisesti kuulunut kansan ruokavalioon vain juhlissa. Runsainta oli pöydässä syksyisin. Sato oli kypsynyt ja korjattu sekä syysteurastukset tehty. 1900-luvun elintason nousun myötä lihan syönti yleistyi. Sota-aika toi osaltaan niukkuutta ruokapöytään ja monesta elintarvikkeesta oli pulaa. Lihasta tuli jälleen luksusta ja säännöstelyruokien kokkaus vaati kekseliäisyyttä.

Armeijan ruokahuolto ei ollut helppoa. Rintamalinja ja armeijan yksiköt liikkuivat, ja ruoan perille saaminen oli työlästä. Lotat osallistuivat sota-aikaan armeijan muonitukseen. Rintamalinjan läheisyyteen perustettiin kanttiineja, joissa ruoka valmistettiin ja vietiin sotilaille. Lottien resepteissä oli monipuolisesti ohjeita erilaisiin ruokiin. Sota-ajan tuoma pula vaikutti väistämättä siihen mitä oli tarjolla ja mitä pystyi valmistaman. Peruna, lanttu, porkkana ja viljatuotteet olivat ravinnon perusta.

Perinteisen pinaattivuoan ohje on epäilemättä syntynyt sotien jälkeen. Pinaattia on kasvanut suomalaisissa puutarhoissa pitkään, mutta pinaattipohjaisten ruokien suosio kasvoi 1950-luvulla. Itse asiassa pinaatti korvasi nokkosen ruoka-aineksena. Ruoasta saa vegaanisen jättämällä maitotuotteet pois tai korvaamalla ne esim. kaurakermalla. Ja kaurasta tehtyä korvikettahan käytettiin sota-aikana!

Lottakanttiinin vanhanaikainen pinaattilaatikko:
800-1000 g tuoretta, kevyesti hakattua pinaattia
(käy myös pakastettu, sulatettu, valutettu)
400 g porkkanaa raasteena
400 g palsternakkaa raasteena
1 l keitettyä riisiä (puuroriisi parasta)
1 tl jauhettua valkopippuria
½-1 rkl herbamarea (maun mukaan)
1 rkl kasvisliemijauhetta
½ tl sokeria tai hunajaa (ihan ripaus korostamaan kasviksien makua)
1 l kerma/maito seosta (15% kerma ja maito, sekoitussuhde 50/50)
300g juustoraastetta
Sekoita kaikki kasvikset, ”riisipuuro”, mausteet ja 200 g juustoraastetta, sekaisin suuressa uunivuoassa.
Tasaa massan pinta kevyesti.
Ripottele loput 100 g juustoraastetta päälle ja kaada kerma-maito viimeisenä vuokaan.
Paistetaan 175 c lämmössä, vähintään tunnin verran.
Maku paranee kun saa hautua hiljalleen kypsäksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *