Lottakanttiinin puolukkarättänä

Rättänä tunnetaan paremmin Pohjois-Savon maakunnan ruokaperinteessä. Savolaiselle ei tarvitse avata rättänä -sanan sisältöä, mutta näin eteläsuomalaiselle ihmiselle, ei sana itsessään kerro yhtään mitään, saati jos kyseessä turisti. Olen kokenut valtavan hauskoja kohtaamisia vieraskielisten asiakkaiden kanssa aiheen tiimoilta. Tai sanoisinko että, ainakin asiakkailla on ollut hauskaa, ja sehän on pääasia

Kukko on jo helpompi mieltää ruiskuoriseksi leivonnaiseksi. Siihen mustikat niin saadaan mustikkarättänä eli kukko. Joskin muotokieli ei ole samanlainen kuin esimerkiksi kalakukossa. Kukko, oli sitten kalasta tai marjoista, on varmasti savolaisen kahvipöydän perinneherkku aidoimmillaan.

Ilokseni ja kulinaristiseksi onnekseni olen huomannut että, monia nuoren sukupolven huippukokkeja kiinnostaa perinneruokakulttuuri. Miten ruoka on syntynyt ja millaisia perinteitä ruokakulttuurissa on eri maakunnissa. Taannoin nimittäin helsinkiläisessä, fiinimmässä ravintolassa oli juurikin mustikkakukkoakermavaahdolla jälkiruokalistalla.

Lottakanttiinissakin olemme useina vuosina näin syksyn kynnyksellä valmistaneet kahvila-asiakkaiden iloksi rättänää puolaimista, eli puolukoista. Rapsakan, hiukan makean ruiskuoren alta paljastuu kirpsakka puolukkatäyte. Niin ja tietenkin kaiken kruunuksi laitamme aimo annoksen ihanan kermaista vaniljakastiketta. Njam

Lottakanttiinin puolukkarättänä:
250g voi
0,5dl sokeri
1dl vehnäjauho
3,5dl ruisjauho
1tl leivinjauhetta

-sekoita kuivat aineet, lisää sula voi
-vaivaa tasaiseksi
-laita taikina kylmään noin puoleksi tunniksi.
Täyttö:
300g puolukkaa
1rkl perunajauhoja
1dl sokeria

-sekoita marjat, jauhot ja sokeri
-laita halkaisijaltaan 25-30cm pyöreään,
reunalliseen uunivuokaan leivinpaperi.
-kauli taikina liki puolen sentin paksuiseksi levyksi,
käyttäen ruisjauhoja apuna.
Leikkaa taikinasta vuoan kokoinen+2cm reunoille palanen,
ja nosta vuokaan.
Kaada marjaseos vuokaan.


Leikkaa vielä taikinasta vuoan kokoinen kansipala,
jonka nostat päällimmäiseksi.
Nipistele taikinakansi huolella reunoiltaan
kiinni pohjataikinaan.
Paistetaan uunin keskiosassa 175 asteessa,
noin 40min.
Jäähdytetään tovi ja sitten herkuttelemaan ihanilla syksyn mauilla.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *