Lotta Karvisen mustikkapiirakka

mustikkapiirakka

Suomen luonnossa kasvaa jopa 50 erilaista marjalajia. Joukossa ovat muiden muassa tutkitusti terveysvaikutteiset puolukat, mustikat, lakat, vadelmat, karpalot ja pihlajanmarjat. Metsissä kypsyy tänä vuonna ennätyssato esimerkiksi superruuaksikin kutsuttua mustikkaa. Marjat kannattaa kerätä nyt talteen talven varalle.

Marjoja on kautta aikojen käytetty runsaasti hyväksi suomalaisessa ruokataloudessa.

Erityisen suuren merkityksen marjavalmisteet saivat pula-ajalla, jolloin ne muodostivat merkittävän ravinnonlisän muuten niukkaan ruokavalioon. Pula-aikana marjoja poimittiin talkootyönä ja tärkeään työhön osallistuivat lähes kaikki vauvasta vaariin.

MarjatalkootTalkootyötä vauhditti usein paikkakuntien keskinäinen kilvoittelu. Talkoosuoritukset merkittiin erilliseen talkookirjaan. Kilpailu eri kuntien ja kylien välillä oli ankaraa, sillä palkintoja himoittiin suuresti. Parhaiden kuntien edustajat saivat talkoovuoden päättyessä kunniapalkinnot itseltään presidentiltä Risto Rytiltä tai Suomen Marsalkka Mannerheimilta. Vuonna 1942 järjestettiin myös Suomen ja Ruotsin välillä marjanpoimintakilpailu. Suomalaiset keräsivät yhteensä huimat 6 841 000 litraa marjoja ja voittivat kilpailun!

Nuoren väen talkookirjaLotta Karvisen Mustikkapiirakka

200 g keitettyä perunaa ( 4-5 kpl )

100 g vehnäjauhoja

0,5 dl kylmää vettä

1 rkl sokeria

0,5 dl sulaa voita

1 tl leivinjauhetta

Perunat muhennetaan, joukkoon lisätään vesi, sulatettu voi, vehnäjauhot ja leivinjauhe. Taikina sekoitetaan puukauhalla hyvin, tasaiseksi. Taikina taputellaan leivinpaperin päälle noin

20 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Reunat hyvä jättää hiukan pohjaa korkeammalle, jotta mustikat asettuvat kauniisti. Pohjan päälle levitetään survottuja mustikoita noin 250g.

Viimeiseksi ripotellaan vielä 1 rkl sokeria. Paistetaan 175 asteessa, reilu puolisen tuntia tai kunnes reunat ovat kauniin ruskeat. Nautitaan jäähdytettynä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *