Kylmä jälkiruoka kruunaa kesäpäivällisen

Puutarhassa pieniKun perheen emäntä kesällä jostakin syystä – perhejuhlien tai vieraiden takia – tahtoo täydentää tarjoamansa aterian jälkiruoalla, valitsee hän mieluimmin kylmän jälkiruoan. Tämän hän tekee jo sen vuoksi, että kesäinen lämpö tekee tällaisen jälkiruoan miellyttäväksi perheenjäsenille ja vieraille, mutta myöskin oman mukavuutensa takia, koska hän voi hyvissä ajoin edeltä käsin valmistaa sen ja näin itse saada helpotusta työssään ja huolenpidossaan.

davKylmä riisivanukas

1 ½ dl riisiryynejä

1 l maitoa

½ vaniljatankoa

3 rkl hienoa sokeria

4 liivatelehteä

2 rkl lämmintä vettä

3 dl paksua kermaa

Riisiryynit huuhdotaan ensin kylmässä, sitten kuumassa vedessä ja pannaan tulelle kiehuvaan maitoon ja saavat kiehua vaniljan kera, kunnes ovat aivan pehmeitä. Puuro, jonka tulee olla melko sakeata, kaadetaan jäähtymään. Kun se on jäähtynyt, maustetaan se sokerilla. Liivatelehdet huuhdotaan, leikataan palasiksi, sulatetaan tilkkasessa lämmintä vettä ja sekoitetaan puuroon. Viimeksi sekoitetaan joukkoon vaahdoksi vatkattu kerma.

Seos kaadetaan joko jälkiruokamaljaan tai kylmällä vedellä huuhdottuun vuokaan ja pannaan kylmään paikkaan jäähtymään 3-4 tunniksi. Kaadetaan vuoasta, koristetaan joko hillotuilla tai tuoreilla marjoilla tai hedelmillä sekä tarjotaan jonkin hienon mehun tai mehukastikkeen kanssa.

sdrKotijäätelön reseptistähän toki onkin jo ollut puhetta, mutta entäpä jos sen maustaisi raikkaalla sitruunalla. Seuraavassa muistin virkistykseksi kotijäätelön- ja sitruunakreemin resepti

Kotijäätelö

1 l kermaa,

6 munankeltuaista,

100 g sokeria,

2 tl. vanilliinisokeria.

Munankeltuaiset ja sokeri vatkataan. Kerma ja vanilliinisokeri lisätään ja seos kaadetaan jäätelöpurnukkaan. Jäädytetään kuten tavallisesti.

H u o m.! Vitamiinien säilymisen vuoksi kermaa ei kuumenneta.

Jätski pieniSitruunakreemi

1 dl vettä

1 dl sokeria

2 rkl gluteeniton vaalea jauho

25 g lakt voita

1 suuren sitruunan mehu ja hyvin pesty raastettu kuori

4 kananmunan keltuaista.

Mittaa kaikki aineet paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna seosta liedellä ja sekoittele koko ajan hyvin kunnes kreemi hiukan sakenee ja massa alkaa kuplia. Jäähdytä kreemi huolella. Lisää ja sekoittele jäähtynyt sitruunakreemi erinomaisen hyvin vaahdotettuun jäätelömassaan. Jäätelömassan voi pakastaa annoskokoisiin tarjoilukulhoihin tai vaikkapa kelmulla vuoratussa kakkuvuoassa, jonka saa herkullisena jäätelökakkuna tarjolle.

Lähteet

Kotiliesi No 13-14 vuodelta 1925

Kotiliesi 1937

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *