Kurpitsasta pula-ajan ateriakokonaisuus


Kurpitsa, yksivuotinen köynnöskasvi. Kasvimaan satoisa ja syksyinen komistus.

Kurpitsa on monikäyttöinen, siemeniä myöten hyödynnetty vihannes. Sitä on käytetty kaikkialla maailmassa ja suomalaistenkin ruokapöydissä kautta ajan. Hyvin useassa sota -ja pula-ajan kasvisruoka -ja leivonnaisohjeessa kurpitsa on ruoka-aineena muiden vihannesten ja juuresten ohella. Siihen aikaan käyttö oli likimain pakon sanelemaa, koska olosuhteiden vuoksi jouduttiin elämään pitkälti oman vihannesmaan antimien varassa. Vähäkalorinen, edullinen kurpitsa sopisi mielestäni käytettäväksi enemmissä määrin nykyperheiden arkiruokana ja miksei juhlapöydissäkin monikäyttöisyytensä ja ravintoarvojensa ansiosta.

Ajatellaan että syöt 300g kurpitsaa, saat puolet päivän foolihappo B9-vitamiinin tarpeesta, sekä aimo annoksen A- B- ja C- vitamiinia sekä kaliumia. Kuidun osuus on suhteellisen pieni, siksipä kurpitsasta kannattaa hyödyntää myös siemenet. Selaillessani Lottapuodissa myynnissä olevaa Saimi Latosen kirjoittamaa Pula-ajan ruoka-ohjeita -vihkosta, löysin ilokseni kokeilemisen arvoisia, verrattain hyviä ohjeita kurpitsasta. Helposti ja mielestäni pienillä ponnistuksilla saa mainion sekä ravitsevan ateriakokonaisuuden aikaan.

Pääruuaksi:
Kurpitsapihvit
4keitettyä perunaa raastettuna
400g kurpitsaa raastettuna
(ota siemenet talteen, lopuksi ne huuhdotaan ja paahdetaan pihvien päälle)
1 kananmuna
1rkl korppujauhoja
Ripaus suolaa, pippuria, timjamia
Kaikki ainekset sekoitetaan
Paistetaan pikkulettupannulla kypsiksi ja kauniin ruskeiksi.

Pääruuan lisäke:
Kurpitsapikkelssi
1kg kurpitsaa
1 suuri punasipuli
1 tillipuntti
5cm pala purjoa
Liemi
1dl vettä
1 1/2 dl etikkaa
1 1/2 dl sokeria
Kanelitanko, 10 valkopippuria, ripaus jauhettua muskottipähkinää ja suolaa
Pilko vihannekset hyvin ohuiksi suikaleiksi
Kuumenna vesi ja etikka isossa kattilassa
Lisää kattilaan sokeri ja mausteet
Laita vihannekset kattilaan ja keitä hiljalleen kunnes ovat läpikuultaviksi kypsyneet
Tölkitä kuumana pestyihin, uunitettuihin purnukoihin.

Kurpitsaleipä (Pula-aika vihkonen s.5)

Kurpitsavoi (Pula-aika vihkonen s.43)

Jälkiruuaksi:
Kurpitsavanukas
(Pula-aika vihkonen s.45)

Eniten aikaa menee kurpitsapikkelssin tekeytymiseen. Se kannattaakin valmistaa mahdollisuuksien mukaan jo viikkoja aikaisemmin maustumaan purnukoihin.

Onnistumisen iloa keittiössä ja maukkaita ruokahetkiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *