Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Kukkatervehdys on kaunein ja hienovaraisin tunteidemme tulkki

Kuva pieniTahtoessamme onnitella merkkipäivän johdosta, ilmaista osanottomme murheeseen, ilahduttaa ja rohkaista sairasta tai ilmituoda kaipauksemme haudan ääressä, kaikissa tilanteissa kukkaset tulkitsevat kauniisti tunteemme.

Valitessamme kukkia tulee meidän varoa kuitenkin ottamasta niitä liian paljon tai liian voimakkaasti tuoksuvia, koska sellaiset helposti voivat olla kiusaksi heikoille tai sairaille. Valinnanvapaahan meillä jo näinä aikoina on vallan runsaasti, voimme lähettää kimpun leikattuja kukkia, kukkivan ruukkukasvin tai kukkakorin, pienemmän tai suuremman, aina merkkipäivän laadun ja varojemme mukaan.

davKuihtumaton leikkokukkakimppu kaunistaa pitkään saajansa kotia. Kimppu on sidottu paperikukista.

Mikäli käymme henkilökohtaisesti esittämässä onnittelumme ja viemme kukat mukanamme, on luontevinta ojentaa kimppu leikkokukkasia. Kukkivaa ruukkukasvia ei kuka tahansa nimittäin osaa sirosti käsitellä. Se voikin kauniista ajatuksesta huolimatta, aiheuttaa hankaluutta sekä saajalle että antajalle, varsinkin jos ruukku tai kukkakori on raskas ja sellaista kantava vielä joutuu pitämään tai kuuntelemaan puheita. Toisaalta on kyllä tällaisesta kukkalaitteesta usein pitkäaikaisempi ilo kuin pian kuihtuvista leikkokukista.

Jotta kukkakori tai ruukku, jossa on monenlaisia kukkia, todella olisi kaunis, täytyy sen istuttajalla olla varma kauneusaisti. Kaupungeissa, varsinkin pääkaupungissa näkee kukkakauppojen ikkunoissa usein suorastaan ihastuttavia kukkalaitteita. Tässä suhteessa on viimeisinä vuosina tapahtunut suuri edistys. Syrjäkaupungin pikku myymälöissä eksytään kuitenkin yhä vieläkin joskus mauttomaan koristeluun sopimattoman värisillä silkkinauhoilla tai kirjavilla perhosilla yms. mikä helposti tekee arvottoman vaikutuksen.

IMG_2924Kukkalaite, jonka sommittelijalla on ollut varma kauneusaisti.

Kukkien asettelusta maljakkoon

Kun meitä on muistettu kukkatervehdyksellä, tulee meidän sijoittaa se arvoiselleen paikalle, jossa kukkatervehdyksen koko loisto pääsee oikeuksiinsa. Maljakkoa valitessa on muistettava, että sitä ei sovi esteettisyyden nimissä ahtaa liian täyteen. Kimppu joutuu tällöin kankeana töröttämään puristuksessa, eikä sen kauneus pääse esiin. Aivan kapeasuiseen maljakkoon voidaan sijoittaa kukka-asetelma, jossa on yksi ainoa tai pari sopivasti valittua kukkaa tai oksaa, jotka tekevät kauniin taiteellisen vaikutuksen. Muistettavaa on myös, ettei pitkävartisia kukkia tai oksia sovi asettaa kapeaan, kiikkerään maljakoon, eikä liioin lyhytvartisia korkeaan. Vielä on huomattava, että kukat harvoin esiintyvät oikein edukseen monikirjavassa, koreassa maljakossa. Maljakon värit pyrkivät silloin ”sammuttamaan” kukkien oman väriloiston. Missään tapauksessa ei hyvin koreankirjavaan maljakkoon pitäisi asettaa monen värisiä kukkia, jotta ne voisivat voitokkaasti kilpailla maljakon värien kanssa.

016Kukkamaljakkojen sijoittelusta

Kukkamaljakkojen sijoittelusta huoneistoon on huomattava, että ruokapöydällä on sopivin tanakka, matala maljakko, jossa on lyhytvartisia kukkia. Korkea kukkalaite estää pöydän ympärillä istuvia näkemästä toinen toisiaan. Juhlatilaisuuksissa ns. seisovan pöydän keskellä on korkea, upea kukkalaite kuitenkin paikallaan. Vielä on huomattava, ettei monikirjavaa kukkavihkoa pidä asettaa lähelle hyvin kirjavakuvioista seinää. Sellaista vasten menettää kukkatervehdys suurimman osan kauneudestaan. Asettamalla kukkamaljakon taustaksi esim. yksivärisen tarjottimen tai sijoittamalla maljakko ikkunaa vasten voi jossain määrin parantaa asiaa, sillä kukat niin kuin taideteoksetkin pääsevät täysiin oikeuksiinsa vain hillittyä, yksiväristä taustaa vasten. Ja lopuksi: parempi olla ilman kukkasia, kuin pitää kuihtuneita tai huolimattomasti maljakkoon työnnettyjä kukkia huoneessa.

IMG_1107Lähde: Emännän tietosanakirja osa II vuodelta 1931

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *