Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Kauniiden kutrien salaisuus…

Hiukset IIRasvaiset hiukset

Hiusten rasvaisuus johtuu hiuspohjassa olevien talirauhasten toiminnasta. Mikäli talirauhasten toiminta on kiihtynyt, rasvoittuvat hiukset normaalia nopeammin pesun jälkeen. Talin tehtävä on pitää hiuspohja joustavana, mutta liiallinen talintuotanto voi aiheuttaa epämiellyttävää hajua ja saada hiuspohjan kutisemaan.

Mikäli hiukset rasvoittuvat nopeasti, on siis syytä kiinnittää huomiota hiuspohjan hoitoon. Nykypäivänä rasvoittuville hiuksille löytyy useita tuotteita, mutta yksi kautta aikojen käytetty aines on savi, sillä se kuorii, puhdistaa ja virkistää. Vaikka savi lajeja on olemassa erityyppisiä, on niillä kaikilla taipumus puhdistaa likaa ja epäpuhtauksia iholta. Savella on myös kyky imeä rasvaa, jolloin se sopii käytettäväksi erinomaisesti myös rasvaiselle hiuspohjalle.

Savi sisältää runsaasti erilaisia mineraaleja, jotka ravitsevat ihoa. Kun savi kuivuu, tarttuu siihen ihon tai hiuksen pinnalla olevat epäpuhtaudet ja öljyt. Koska savi tehokkaasti hoitaa rasvoittuvaa hiuspohjaa ja ihoa, ei savinaamioiden käyttöä suositella käytettäviksi kuin kerran viikossa.

“Ranskalaisen kauniin lesken provenceläinen hiusraikaste rasvaisille hiuksille”

5 dl omenaviinietikkaa

kourallinen (1 dl) tuoretta tai ½ dl kuivattua laventelia, minttua, rosmariinia tai siankärsämöä

loraus konjakkia

(eteeristä tuoksuöljyä)

Laita yrtit astiaan, jossa on omenaviinietikkaa ja anna sekoituksen levätä lämpimässä paikassa viikon verran. Siivilöi, lisää hieman konjakkia, tuoksuta eteerisellä tuoksuöljyllä halutessasi ja pullota. Käytä viimeiseen huuhteluveteen ½-1 dl. Estää tehokkaasti hiusten rasvoittumista.

Alkuperäinen resepti Mari Kiistalan kirjasta Ruusuvettä ja koivunlehtiä.

Koska hiuksia ei 1900 -luvun alkupuolella pesty kovin usein, oli hyvä pyrkiä poistamaan rasvaisuutta hiuksista muilla keinoin. Hiusten raikastamiseen voi käyttää niin sanottua kuivashampoota. Rasvaisille hiuksille sopivan kuivashampoon voi tehdä helposti itse kotoa löytyvistä raaka-aineista, esimerkiksi perunajauhosta. Valmiin perunajauhon voi ostaa kaupasta tai myös valmistaa itse kotona perunoista. Perunajauho on perunasta jäljelle jäänyt tärkkelys, kun vesi ja muut aineet perunasta on poistettu. Kuivashampoo sitoo rasvaa ja kohottaa hiuksia.

LS 1931 sHelppo kuivashampoo resepti

¼ hienoa maissijauhoa

¾ perunajauhoa

Sekoita aineet keskenään. Jauhomäärät riippuvat siitä, kuinka paljon tuotetta yhteensä haluat. Halutessasi jotakin tuoksua tuotteeseen, voit lisätä esimerkiksi kuivattua laventelia tai ruusua. Valmis jauhoseos kannattaa laittaa purkkiin, josta on helppo sirotella seosta suoraan hiusten tyveen, esimerkiksi maustesirotin sopii tähän hyvin. Tuotetta voi myös ottaa ensin kämmenille ja sitä kautta työstää hiuksiin. Sopiva määrä tuotetta hierotaan hiusten tyveen, annetaan vaikuttaa hetki ja harjataan pois. Lopputuloksena on rasvattomammat ja tuuheammat hiukset. Tummahiuksiset voivat lisätä ripauksen kanelia muuttamaan kuivashampoon väriä tummemmaksi. Kaneli antaa myös tuotteelle miellyttävän tuoksun.

Alkuperäinen resepti:

(http://www.lily.fi/blogit/tupa-keittio/tupa-keittion-hyotykeitoksia-osa-2-eli-kuivashampoo)

Hiukset IIIKuivat hiukset

Hiuspohja voi kuivua samaan tapaan kuin iho muuallakin kehossa. Yleisesti kuivuminen on talviajan riesa. Hiuspohjan kuivuminen aiheuttaa hilseilyä ja kutinaa. Kuiva hiuspohja syntyy, kun ihon pintakerrosten rasvojen määrä on niin pieni, että vesi pääsee haihtumaan vapaammin ihon syvemmistä kerroksista.

Hiuspohjassa ja ihossa oleva rasvakerros koostuu keramideista, joiden tuotto vähenee iän myötä. Tästä syystä iän myötä sekä iho, että hiuspohja alkavat tuntua kuivemmilta. Keramidien tuottonopeuteen vaikuttaa eniten perimä, ja noin joka viidennellä se on normaalia hitaampi. Kuiva hiuspohja ei välttämättä pysty tuottamaan tarpeeksi rasvoja voidellakseen myös hiuksia, jolloin hiuksetkin voivat tuntua kuiville.

Jos hiuspohja on kuiva, voidaan rasvoja tuoda myös ulkoapäin. Erittäin pitkään käytetty tuote kauneudenhoidossa on manteliöljy, joka sisältää runsaasti E-vitamiinia, tyydyttymättömiä rasvahappoja ja sinkkiä. E-vitamiinin on todettu auttavan ylläpitämään ihon normaalia kosteustasapainoa ja suojelemaan ihoa vapailta radikaaleilta, jotka aiheuttavat ikääntymisen merkkejä.

Rasvahapot puolestaan suojaavat ja vahvistavat hiuspohjaa ja ihoa, sekä edistävät niiden uusiutumista. Sinkki ehkäisee hilsettä ja auttaa hiuspohjaa pysymään kosteana. Hiukset tarvitsevat sinkkiä kasvaakseen ja elimistön sinkistä jopa 8% sijaitseekin hiuksissa.

Myös auringonkukkaöljy sisältää runsaasti rasvahappoja ja vitamiineja, kuten A, B, C ja E- vitamiineja, jotka ravitsevat hiuspohjaa ja auttavat sitä pysymään terveenä ja kosteutettuna. Auringonkukkaöljy on koostumukseltaan kevyttä, jolloin sitä on miellyttävä käyttää hiuspohjalle ja hiuksille.

Öljyjä voi käyttää hiuksille naamioiden tapaan, jolloin niitä voi hieroa hiuspohjaan reilusti ja hetken kuluttua pestä pois shampoon avulla. Näin hiuspohjaan ei jää rasvaista tuntua, eivätkä hiukset näytä öljyisiltä. Jos öljyn haluaa jättää hiuksiin, kannattaa sormenpäät kastaa pieneen määrään öljyä ja sen jälkeen hieroa se hiuspohjaan. Öljyä voi myös kevyesti sivellä märkiin hiuksiin ja antaa hiusten kuivua.

Teksti: Laurean ammattikorkeakoulun estenomiopiskelijat

Lähteet:

https://www.fromnaturewithlove.com/soap/Clays.asp

http://www.e-health101.com/2013/10/all-about-cosmetic-clay-types-uses-benefits/

https://www.sharecare.com/health/skin-cleansing-products/what-do-clay-masks-skin

http://www.rausch.fi/rasvoittuvat-hiukset.htm

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00246

http://www.webmd.com/beauty/hair-repair/natural-oils

http://www.prevention.com/beauty/skin-care/5-best-vitamins-for-beautiful-skin/4-vitamin-e-moisture

http://www.naturallivingideas.com/sweet-almond-oil-benefits/

http://www.tohtori.fi/?page=0950042&id=2494095

http://www.sinkki.com/sinkki-hiukset

http://www.hairsolutioncenter.com/hair-growth/sunflower-oil-for-hair/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *