Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Kauneutta koivusta

davKansallispuumme koivu on osa suomalaisuutta. Helposti saatavilla olevaa koivua on pitkään käytetty niin kotiemme lämmittämiseen, huonekaluihin, ravinnoksi kuin monia vaivoja hoitavana rohdosyrttinä. Koivu tuo kuitenkin lukuisia mahdollisuuksia myös kauneudenhoitoon ja etenkin sen kauniit lehdet tarjoavat monia ihoa helliviä ominaisuuksia. Koivun lehdet sisältävät muun muassa flavonoideja, fenoleja, eteerisiä öljyjä, karoteenia, C-vitamiinia ja saponiinia. Koivulla on myös antiseptisia joidenkin virusten ja bakteerien kasvua heikentäviä ominaisuuksia, mikä tekee siitä kotikosmetiikassa hyvän raaka-aineen. Tuoksuvat koivunlehdet kannattaa kerätä jo alkukesästä talteen ja kuivattaa osa talven varalla, koska niitä voi käyttää kylvyissä ja naamioissa.

hdrKoivunlehtiä voi hyödyntää monin erin tavoin. Perinteinen koivuvihta puhdistaa ja sen eteeriset öljyt hellivät vihtojan aisteja, samalla rentouttaen kipeytyneitä ja kolottavia lihaksia. Koivunlehdistä tekee puhdistavan sen sisältämä saponiini, josta voi tehdä muun muassa hiustenpesuun soveltuvan pesuliuoksen. Murskatuista koivunlehdistä ja valkosavesta saa puhdistavan kasvonaamion, sekä lehdet sopivat erinomaisesti erilaisiin kylpyihin. Koivunlehdistä voi tehdä myös ihanan, hellästi ihoa kuorivan kuorintavoiteen.

davKoivukuorintavoide

  • 1 dl tuoreita koivunlehtiä
  • 5 dl hienojakoista suolaa
  • 2 dl kasviöljyä
  • 1 rkl hunajaa

Laita kaikki raaka-aineet astiaan. Sekoita aineet sauvasekoittimella tai morttelilla hienojakoiseksi massaksi ja purkita puhtaaseen, tiiviiseen purkkiin. Kuorinta kannattaa tehdä kylvyn tai saunan pehmentämälle iholle. Hyvin pakattu kuorintavoide säilyy avaamattomassa purkissa kuukausia ja on kiva lahja kesän mökkivierailuille.

 davTeksti: Laurean ammattikorkeakoulun estenomiopiskelijat

Lähteet:

http://www.yrttitarha.fi/kanta/koivu/

http://riihi.mtk.fi/epaper_AARRE/products/AR_-2011-02-24/pdfs/article_82.pdf

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *