Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Me kantajat – reput, salkut, laukut ja kantovälineet

Kuva: Lottajärjestön keskusjohtokunnan jäsenen ja varusjaoston päällikkö Varma Hornborgille kuulunut lääkintälaukku / Lottamuseon kokoelmat

”Kannan Kassia ja Lasta…” lauloi Eija Ahvo 1980-luvulla. Suomalaisen naisen elämään ja ihmiselämään yleensäkin kuuluu paljon kantamista ja kantovälineitä. Esiäideillämme oli selässään tuohikontti. Piikatyttö kantoivat vähäistä omaisuuttaan nyytissä. suurempi määrä tavaraa kulki matka-arkussa.

Itsenäistyneessä Suomessa naisilla oli käytössä jo monenlaisia kantovälineitä. Tuohikontista oli siirrytty nahkaisiin tai kosteutta kestävistä kankaista valmistettuihin reppuihin. Lääkärin ja kätilön tunnisti erityisestä lääkärinlaukusta. Virkanaiset kantoivat asiapapereitaan salkussa. Käsilaukussa olivat avaimet, rahakukkaro, kampa ja peili ja muuta pientä tarpeellista. Sodan aikana naisilla saattoi olla käsilaukun lisäksi olalla kaasunaamari omassa kantopussissaan. Pitemmille matkoille varustauduttiin vaneri- tai nahkamatkalaukulla.

Kuva: Lottia laukkuineen 1920-luvulla / Lottamuseon kokoelmat

Sotien jälkeen kantovälineet eri tarkoituksiin ovat vain lisääntyneet. Ruokakaupassa tarvitaan kauppakassia, joka on ollut 1960-luvulta lähtien yhä useammin muovikassi. Opiskelijat ovat kantaneet kirjojaan muodin mukaan joko olkalaukussa tai repussa. Urheiluvälineille, kameroille ja tietokoneille on olemassa omat laukkunsa. Harvalla naisella on vain yksi käsilaukku.

Lottamuseon kokoelmista löytyy monenlaisia kantovälineitä kontista lähtien. Tuohikontteja ja tuohesta tai puusta valmistettuja käsilaukkuja tehtiin rintamalla puhdetöinä asemasodan aikana vuosina 1942-1943. Puisia matka-arkkuja käyttivät viime sotien aikana niin lotat kuin evakot. Yhteyslotilla oli vaneri- ja nahkamatkalaukkuja. Lääkintäpäälliköt ja kouluttajat tarvitsivat tilavamman ja tukevamman lääkärinlaukun. Lääkintälotilla oli pienempiä punaisella ristillä varustettuja olkalaukkuja.

Kuva: Varma Hornborgille kuulunut pieni lääkintälaukku / Lottamuseon kokoelmat

Lottapuvun käyttöä koskevissa ohjeissa kielletään käsilaukun käyttäminen lottapuvun kanssa. Retkeillessään ja komennuksilla lotat käyttivät reppua. Lottien kävelysuoritusmerkkiin kuului, että matka suoritettiin kolmen kilon painoisen repun kanssa. Lottajärjestöltä sai ostaa reppuja.

Kuva: Toimistolotta Aino-Tytti Hanstenin selkäreppu / Lottamuseon kokoelmat

Kuva: Lottia suorittamassa hiihto- ja kävelymerkkiä

Komennukselle lähtevät lotat ompelivat reppuaan varten sisäpussin. Se oli moniosainen lokerikko, jonka pussit oli varattu alusvaatteille, työasulle, lottapuvulle, varakengille, likaisille vaatteille, peseytymistarvikkeille, rautaisannokselle elintarvikkeita, ruokailuvälineille ja juoma-astialle. Lottajohtajat- ja kouluttajat kantoivat asiapapereitaan lottasalkussa. Salkku oli mustaa nahkaa.

Kuva: Fanni Luukkonen salkkuineen puistonpenkillä sanomalehteen syventyneenä / Lottamuseon kokoelmat

Kuva: Lottasalkku / Lottamuseon kokoelmat

 

Yksi vastaus Me kantajat – reput, salkut, laukut ja kantovälineet

  • Tuo vihertävänruskea reppu on suunnilleen samannäköinen kuin isäni ”sotareppu”, jota isä käytti myöhemmin kalaretkillään. Kotiin tuomisina oli usein repullinen ahvenia. Reppu oli myös minulla käytössä partioretkillä ja -leireillä. Perinnönjaossa jäi kuitenkin vanhemmalle veljelleni, en tiedä, missä nyt on. Repussa oli selkää vasten metallituet, mutta mikään rinkka se ei ollut, aika hankala selässä, mutta parempi kuin olkalaukku.
    Minulla on myös pieni sodanaikainen paksusta kankaasta tehty ensiapupakkaus. Sitäkin käytin partiossa, oli oikein näppärä. Myös ompelutarvikepakkaus on, jonkinlaista lakattua harmaanvihreää kangasta, pinta on hieman murentunut. Olen käsittänyt, että se on jonkinlainen lottatarvike, vaikka äitini ei koskaan lotta ollutkaan (talvisodan 1. päivänä syntyi 4. lapsi, kun isä joutu lähtemään sotaan, itse synnyin v. 1947 – kaksi sotaa veljeni ja minun väissä).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *