Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Kaksi leukaa…

Kun peiliin vilkaistessamme huomaamme, että meille on kasvamassa toinen leuka, joka muuttaa kasvot pöhöttyneen ja ”hyvinvoivan” näköisiksi ja hävittää nuorekkaan kauneuden viimeisetkin jäännökset, alkaa katumus ja itsesyytökset.

Kuinka usein olemmekaan rikkoneet terveyden lakeja vastaan makeispusseilla ja leivoskesteillä, juomalla aamuisin kahvia sängyssä ja nauttimalla teeillallisia herkullisine voileipineen. Ja kuinkahan on ollut päivittäisen liikunnan laita? Pelkästä mukavuuden halusta sitä ei ole ollut ensinkään. Jokapäiväisille pienille ostoksillekin mentäessä on käytetty raitiovaunua tai autoa, ja se aika, joka olisi voitu käyttää pitkään kävelymatkaan, on mieluummin vietetty kahvilla istumiseen.

Hyviä päätöksiähän on aina tehty, mutta ne ovat hukkuneet puolusteluihin: ”vain tämän kerran”. Ja niin ovat asiat päässeet kehittymään siihen, että toinen leuka on päässyt ”juurtumaan” ja rehoittaa nyt kaiken kansan nähtävänä.

Sille, jolla on mahdollisesti tarpeeksi energiaa jäljellä pitääkseen heikkona hetkenään antamansa lupauksen, ettei liian aikaisin pilaa ulkonäköään makeisilla ja ylensyömisellä, tässäpä pieni ohje, miten alkavan kaksoisleuan saa häviämään.

Kaikkien laihduttamismenetelmien ensimmäinen sääntö on: ei saa käyttää voita, makeisia, vehnäleipää eikä minkäänlaisia väliaterioita. Aterioiden on oltava säännölliset, mutta ei voimakkaat. On syötävä paljon hedelmiä, ei kuitenkaan runsaasti sokeria sisältäviä, kuten taateleita ja banaaneja, eikä rasvaa sisältäviä hedelmiä, jollaisia ovat esimerkiksi pähkinät. Omenat, päärynät, appelsiinit, viinirypäleet yms. ovat suositeltavia, tietenkin mieluiten raakana.

Edellä esitetyt ruokailuohjeet koskevat niin kutsuttua rasva leukaa. Mutta on olemassa toisenkinlainen leuka, jossa iho riippuu tyhjän säkin tavoin. Sen on usein aiheuttanut ymmärtämättömästi suoritettu laihduttaminen. Ihonalainen rasvakerros on hävinnyt, mutta iho on jäänyt entiseen laajaan kokoon, kun ei ole tehty mitään kimmoisuuden lisäämiseksi.

Edellä kuvailtua velttoa leukaa parannettaessa on hyvä käyttää kumisidettä voimakkaasti kokoonvetävään aineeseen kostutetun kääreen päällä. Tähän tarkoitukseen saa ostaa erityisiä nesteitä, joiden pääaineksena on etikka.

Menettely on seuraava: Ohut pumpulilevy tai sidekangaskääre kostutetaan nesteeseen, asetetaan leualle ja kaulalle ja sen päälle tiivis kumiside. Sidettä pidetään leaualla illalla ja aamulla 15-20 minuuttia, mutta sitä ei pidä koskaan käyttää yöllä., koska voi helposti syntyä pysyviä poimuja niihin kohtiin leukaa ja kaulaa, joita side painaa.

Nukkuessa on aina käytettävä matalaa päänalusta, sillä liian korkea pääalus edistää kaksoisleuan syntymistä.

Kotiliedelle kirjoittanut voimistelunopettaja Elin Dahlstrand. Julkaistu Kotiliedessä No 10 vuonna 1931.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *