Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Joulukuusen makeisia kotivalmisteina

Joulukuusenkin täytyy tänä vuonna käydä säästäväisyyden ja kotimaisen työn merkeissä. Joulukuusenkoristuksiinkin nähden on tänä ahtaana aikana pyrittävä tulemaan toimeen kotona valmistettavilla halvoilla esineillä. Eikä vain sen vuoksi, että tämä tulee halvaksi, vaan myöskin sen vuoksi, että täten tarjoutuu erinomainen tilaisuus kodin nuorille osallistua omin käsin joulunvalmistuksiin, mistä heille koituu paljon iloa ja tulevaisuudessa hauskoja muistojakin. Ja tänä jouluna meidän täytyy pyrkiä kaikkeen mikä yhdistää, kaikkeen mikä kokoaa perheenjäsenet kotiin, kaikkeen mikä on omiaan luomaan ilon ja auringon säteitä raskaisiin ihmismieliin.

Joulukuusen ja joulupöydän koristukset on siis tänä vuonna enemmän kuin ennen valmistettava kotipiirissä, pitkinä pimeinä iltoina iltalamppujen valossa. Ne ovat erinomaisen halvat ja erinomaisen helpot tehdä.

Joulukuusenleivokset

Näihin kuuseen ripustettaviin leivoksiin tai kakkuihin tarvitaan 200 g sokeria, 50 g voita, 2 dl maitoa, 1 teel. hirvensarvensuolaa ja niin paljon jauhoja että taikinaa voidaan hyvin leipoa. Ken haluaa, valmistaa leivokset tai kakut koristeellisemmiksi käyttämällä sen lisäksi punaista karamelliväriä (ostetaan rohdoskaupasta tai apteekista) taikka kaakaojauhetta taikka molempiakin, sillä yllä selostettu taikina on aivan valkoista eikä tule uunissakaan paljon ruskeammaksi. Mutta täyden komeutensa saavat nämä halvat ja hauskat makeiset, jos laaditaan sokerikuorrutusta ja kuviot koristellaan sillä.

Voi sulatetaan ja hirvensarvisuola liotetaan maitotilkassa. Ainekset sekoitetaan yhteen tavalliseksi taikinaksi, jonka sitten annetaan seisoa muutamia tunteja. Taikina kaulitaan nyt ohueksi, noin ½ sentin vahvuiseksi levyksi ja siitä otetaan muotilla erilaisia kakkuja, tyttöjä ja poikia ja erilaisia sydämiä, tähtiä, porsaita ja kanoja, taikka leivotaan pieniä rinkilöitä, jotka kaikki sitten ripustetaan kuuseen.
Tämä on näiden kuusenleivosten yksinkertaisin laatu. Mutta jotta kuusi tulisi iloisemmaksi ja värikkäämmäksi sekä koristeet vaihtelevammiksi, voidaan ainakin osa taikinaa värjätä karamellivärillä punaiseksi ja osa kaakaojauheella ruskeaksi. Kun sitten kuusenleivokset on uunissa paistettu, voidaan näitä sitten vielä koristaa valkoisella sokerikuorrutuksella.

Nyt tietysti monessa kodissa ei ole sopivia piparkakkumuotteja, joiden avulla erilaisia kuvioita voitaisiin aikaansaada. Tullaan toimeen sittenkin hyvät perheenemännät ja nuoret apulaiset! Leikataan kirjoituspaperista tai pahvista erilaisia kuvioita – hauskaa hommaa nuorille! – ja nämä porsaat, kanat, ukot, akat asetetaan taikinalle sekä leikataan niiden mukaan veitsellä haluttuja muotoja. Siinäpä se! Ja kun sitten leivokset on varustettu ohuilla nauhoilla, ovat ne valmiit kuusen oksaan ripustettaviksi. Olkaa varmat, että niitä siellä ihaillaan!

Nimim. ”Kotitonttu”. Kotiliesi 22/1931. Kirjoituksen kuvat ovat ”Kotitontun” valmisteista valokuvannut J. Lindh.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *