Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Jalkapatikkaretkeilystä ja urheilumuodista…

BanneriRetkeily on lujan luonteen, neuvokkuuden ja rohkean sydämen koulua. Senpä vuoksi siitä onkin tullut nykyajan terveeseen luonnonmukaisuuteen pyrkivän elämän luonteenomaisin ilmenemismuoto. Nytpä retkeily onkin voimakkaan virran tavoin temmannut mukaansa yhä sankemmat joukot. Tässäpä siis muutama hyvä ohje retkeilijälle.

Retkeilijän on huolehdittava ulkoasustaan samalla tavalla kuin muidenkin hyvin käyttäytyvien ihmisten. Retkeilyasun tulee olla siisti ja ehjä, sillä eihän likainen ja risainen puku kaunista erämaidenkaan samoilijaa. Muuten ei pukuun tule kiinnittää liikaa huomiota, kunhan se vain on kevyt ja antaa liikkumatilaa.

Jalkineet ovat ne välineet, jotka on hankittava ensimmäiseksi, sillä niistä riippuu koko retken onnistuminen. Jalkineiden valinnassa on muistettava, että niihin pitää mahtua ainakin kaksi villasukkaa, tai sukat ja huopa syylinki. Jalkineiden tulee siis olla numeroa tai kahta suuremmat kuin tavalliset jalkineet. Tämä on välttämätöntä kesälläkin, sillä käyttämällä riittävän paksuja alusjalkineita, säästymme ikävistä hankaumista ja jalat säilyvät lämpiminä ja kuivina.

KotkaKuva: Sa-kuva / Urjheiluvaatemuotia vuodelta 1944

Paras päähine retkeilyyn lienee tavallinen isolippainen hiihtolakki. Se varjostaa silmiä liialta auringolta, on kevyt ja kylliksi lämmin, jonka lisäksi sen voi talvella vetää korville. Tiiviistä kankaasta valmistettu pusero on sekä kesällä että talvella hyvä. Se antaa kylliksi tilaa käsivarsien ja hartioiden työskentelylle, suojaa tuulta vastaan ja on siistin näköinen. Alusvaatteiden on oltava kesälläkin mieluummin villaisia kuin silkkisiä. Yleisenä sääntönä on, että useita ohuita vaatekertoja päällekkäin on parempi kuin muutama paksu ja kankea.

Yleensä retkeilijän yleispukuun kuuluu sekä naisille että miehille golfhousut. Ne näet antavat jaloille vapaan liikkumistilan ja sopivat esteettisestikin useimmille. Samaa on sanottava naisten housuhameesta, joka on hyvin käytännöllinen ja kaunis, mutta tavallisilla jalkapatikkamatkoilla on riittävän leveä hame kyllin hyvä. Pitkillä eräretkillä metsissä ja tuntureilla sitä vastoin ovat pitkät housut todella käytännölliset.

Lempäälä IIKuva: Sa-kuva / Urheiluvaatemuotia vuodelta 1943

Tuollaista sunnuntairetkeä suunniteltaessa ei ole hyvä ottaa liian pitkiä matkoja. 10-20 kilometriä riittää mainiosti. Itse kävely on sovitettava heikoimman kävelijän suorituskyvyn mukaan. On vältettävä ennätyksiä, sillä eihän ole mitään iloa siitä, että päämäärään saavuttuanne huohotatte ponnistuksista ja olette kykenemättömiä suorittamaan askareitanne. Pieni kilpakävely voi kuitenkin piristää yksitoikkoisella taipaleella.

Osaatko määrittää ilmansuunnat kellon ja auringon avulla?

Ennestään tiedämme, että aurinko on klo 12 suoraan etelässä. Kun pidetään kello vaakasuorassa siten, että tuntiviisari osoittaa suoraan aurinkoon, silloin osoittaa pohjoiseen se kellotaulun kohta, joka on puolet sen ajasta, jolloin suuntaa määrätään. Jos tuntiviisari osoittaa aurinkoon ks. oheinen taulukko.

TaulukkoLähde: Pikkulotta -lehti No 2 vuodelta 1938 ja Pikkulotta -lehti No 5 vuodelta 1941

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *