Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Jäätee puutarhan antimia hyödyntäen


Kesä on parasta aikaa valmistaa hellepäivien herkkujuomaa. Omasta puutarhasta löytyy vihantaa vaikka ja minkälaista. Ennen vanhaan ja varsin pula-aikana kaikki teeainekset kerättiin luonnosta, koska teetä ei yksinkertaisesti ollut lainkaan. Tämä ei ole huonompi ajatus vaikkemme nykypäivinä pulasta ja puutteesta ruokapuolella kärsikkään.
Helppoakin teeainesten keräily on ja hauskaa tekemistä vaikka koko perheen yhteisenä harrasteena. Pääajatus on, että keräät vain varmasti tunnistamasi kasvit. Takuuvarmoja tunnistaa, sekä maukkaita ovat vaikkapa marjapensaiden lehdet. Mustaherukka eritoten on aivan huikean hyvän makuinen raaka-aineena jääteen valmistuksessa. Vadelmanlehti, ahomansikan lehti ja kukinnot (jos raaskii kerätä), mustikan lehdet sekä kukinnot, poimulehti ja sen kukinnot.

Huuhdo keräämäsi lehdet huolellisesti väljällä vedellä, litrasta vihantaa tulee 3 litraa valmista teetä. Laita huuhdellut lehdet kattilaan ja kaada 3 l kylmää vettä päälle.
Kun vesi alkaa kiehua, anna keitteen porista hiljalleen noin 10 minuuttia. Nosta kattila syrjään ja jäähdytä keite. Ota suuri kannu tai purnukka johon siivilöity keitinvesi mahtuu.
Laita valitsemaasi astiaan 2 pussia haluamasi makuista pussiteetä. Lottakanttiinin kesäjuomaan käytämme metsämarjateetä makuparina. Lisää astiaan 1dl sokeria tai hunajaa, sekä viipaloitu sitruuna. Kaada jäähtynyt keite astiaan. Siirrä juoma kylmään yön yli tekeytymään. Seuraavana päivänä poista teepussit ja sekoita juoma hyvin. Sitten onkin paras hetki kun pääset nauttimaan kättesi työstä.

Ilon ja onnistumisen hetkiä keittiössäsi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *