Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Ihanneaviomies

Aviomies IIKotiliesi -lehden lukijoilta kysyttiin vuonna 1934, mitkä ovat aviomiehen tärkeimmät ominaisuudet. Kotilieden lukijoiden mukaan tärkeimpiä ominaisuuksia olivat: 1) uskollisuus 2) raittius 3) älykkyys 4) rehellisyys 5) ahkeruus 6) uskonnollisuus. Muina suotavina ominaisuuksina mainittiin muun muassa: sydämellisyys, hellyys ja säästäväisyys.

Mutta vaadittiinpa siinä ohella yhtä, jos toista muutakin mieheltä. Melkeinpä tulee surku miessukua, näitä vaateita tarkasteltaessa. Eräs kanssasisar asiaan tokaisikin: ”Eihän sellaista miestä ole olemassakaan kuin kihlausaikana. Silloinhan, kuten tunnettua, miehen hyveet ovat yleensä kukoistuksessaan ja naisen silmät alttiimmillaan sen huomaamaan.”

Aviomies I

Kaikki naiset eivät tietenkään pidä samoja ominaisuuksia yhtä tärkeinä. Toinen asettaa etusijalle käytännölliset ominaisuudet: säästäväisyyden, huolellisuuden, täsmällisyyden yms. toinen välittää näistä vähät, kunhan mies on reipas, iloinen, urheilua harrastava jne. Kolmas tyyppi on ehkä tämä yhdistelmä: henkevä, sielukas, musiikillinen, viisas, monet vaativat jopa nerokkuutta – ja neljäs: hellä, sydämellinen, lapsirakas, avulias ja kotona viihtyvä.

Yleensä vaaditaan mieheltä maltillisuutta ja itsehillintää, mutta jokupas väittääkin, että kiivaus piristää ja tuo väriä elämään. Toiset vaativat nimenomaan puheliasta aviomiestä, toiset määräävät, että hiljainen sen olla pitää. Jotkut toivovat kaunista, toiset rientävät varoittamaan, ettei millään muotoa sovi olla kovin ihana, kun sellaiset voivat olla sitten tyhjänpäiväisiä keikareita.

Aviomies VEniten äänestetyt ominaisuudet ovat sikälikin saaneet yleistä kannatusta, että niitä ei kukaan ole äänestänyt vastaan. Kaikki vastaajat pitävät siis huikentelevaisuutta, juoppoutta, tyhmyyttä, epärehellisyyttä, laiskuutta, jumalattomuutta ja itsekkyyttä sekä töykeyttä varoittavina ominaisuuksina, ja kuinkapas muuta voisikaan. Tosin ei, kuten eräs Kotilieden lukija kauniisti muistuttaa, rakkaus vaadi, vaan antaa heikkoudetkin anteeksi, mutta noiden edellä mainittujen ominaisuuksien puuttumisen suhteen on anteeksiantaminen kaikkein vaikeinta ja ilottominta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *