Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Ihanan nostalgiset pikkujoulumeikit

Creme Mouson KL 19371930-luvun alkupuolella alkoi vähitellen tulla myös Suomen markkinoille tunnettuja meikkisarjoja, kuten Elizabeth Ardenin huulipunia, joita oli saatavissa kuutta erilaista sävyä. Samoihin aikoihin lanseerattiin Pariisissa tunnettu kosmetiikkasarja Lancome. Yksi suomalaisen kosmetiikan edelläkävijöistä oli Bioderm. Näin luot ihanan nostalgisen pikkujoulumeikin 1930-luvun tapaan.

Pohja

Meikkipohjan tuli olla paksuhko, vaalea ja punertavan sävyinen. Ihailtiin ovaalinmuotoisia kasvonpiirteitä, joita tuotiin esille korostuksien ja varjostuksien avulla. Pohja viimeisteltiin runsaalla puuterilla. Vuosikymmenen alussa voide levitettiin ohuelti mutta se kuitenkin loi peittävän. Myöhemmin markkinoille saapui kiinteitä ja paksumpia Pan Cake- värivoiteita.

Kulmat

Kulmat joko nypittiin kokonaan pois tai peitettiin täysin. Väreinä käytettiin tummia tai harmaa ruskeita sävyjä. Kulmat usein piirrettiin omien kulmien yläpuolelle ohuiksi ja kaareviksi, jotta silmän ja kulmakarvojen välistä saatiin suurempi.

SilmätSilmät

Kuten kulmat, luomivakoakin nostettiin korkeammalle. Varjostuksina käytettiin usein mattaista harmaata. Kulmaluulle ja liikkuvalle luomelle laitettiin helmiäistä, jota tehostettiin kiiltoa lisäävällä vaseliinilla. Suosittuja värejä olivat hopea ja kulta, koska ne edustivat ylellisyyttä. Muita suosittuja värejä olivat sininen, vihreä ja violetti. Ripsiväriä käytettiin runsaasti ja myös tekoripset olivat suosittuja. Ripsien kärjissä käytettiin värillisiä ripsivärejä tehostamaan silmämeikkiä.

1930-luvulla Helena Rubenstein lanseerasi ensimmäisen vedenkestävän ripsivärin.

Huulet

Huulista piirrettiin täyteläisemmät. Amorinkaarta pyöristettiin ja madallettiin, jotta saatiin ala- ja ylähuulista samankokoiset. Huulipunissa värimaailma oli laaja; pinkkiä, purppuraa, keltaisenpunaista ja kirkkaanpunaista.

IMG_4718Posket

Poskipunaa levitettiin poskiluun päälle. Muotia oli käyttää kahta eri sävyä, toisella korostettiin ja toista käytettiin varjostukseen. Koostumuksia oli; kakkumainen, geelimäinen ja nestemäinen. Suosituimpana sävynä pidettiin oranssinpunaista.

maiju IISota-ajan jälkeen naisellisuutta haluttiin korostaa kaikin keinoin. Läpimurtoja kosmetiikassa olivat mm. värillinen neste ja kastanjavesi, jota käytettiin korvaamaan puuttuvat sukat. Naiset käyttivät meikkikynää piirtämällä viivat säärten takaosiin muistuttamaan sukkien saumoja. Meikin laatu oli kehno, sillä glyseriinin, rasvojen kaltaisten aineiden ja pakkausmateriaalien saatavuus oli huono. Tämän vuoksi lopputulos oli usein epätasainen, eikä kovinkaan kestävä. Näin luot 1940-luvun glamourtunnelmaa.

Huulet

Huulipunan saatavuuden takia, siitä tuli varsinkin sota-ajan jälkeen suosittu meikkituote. Huulista piirrettiin täyteläiset käyttäen sivellintä ja kahta eri huulipunan sävyä. Muhkeutta lisättiin rajaamalla huulet reilusti yli omien. Väreinä suosituimmat oli purppura ja tumma viininpunainen.

hattu2Pohja

Meikkipohjan tuli olla paksu mutta nestemäisiä koostumuksia eli fluideja alettiin jo kehittelemään markkinoille. Suositun  Pan Caken kevyempi  versio Panstick tuli markkinoille. Värisävyn valinnassa otettiin huomioon myös oma ihon sävy. Max factorin ensimmäinen peitepuikko Erace stick antoi mahdollisuuden peittää ihon pienet värivirheet esimerkiksi tummat silmänaluset.

Kulmat

Kulmakarvat saivat luonnollisemman muodon ja olivat hieman paksummat 30- lukuun verrattuna.

Väreinä käytettiin hiilen mustaa ja tummanruskeaa.

silmät II

Silmät

Luomivärejä ei pahemmin käytetty. Väreinä vain vaaleat beigen sävyt liikkuvalla luomella. Luomivaon korostukseen käytettiin myös tummempia sävyjä. Ohut silmänrajaus yleistyi ja ripsiväriä käytettiin yläripsissä.

Posket

Poskipuna oli puuterimaista ja sipaistiin vain vähän poskiluun alle. Ruskean punainen oli suosituin värisävy.

Tiesitkö….

Pula-aikaan poskipunaa tehtiin itse ruusunlehdistä, kulma- ja ripsiväri saatettiin pulavuosina korvata jopa kengänkiillokkeella.

Teksti: Laurean ammattikorkeakoulun estenomiopiskelijat

Näin luot elegantin meikin Rita Hayworthin tapaan

IMG_3628Tee pohjasta peittävä kiinteällä meikkivoiteella. Peitä ihon pienet virheet peitevärillä muun muassa mahdolliset tummat silmänaluset ja häiritsevät näpyt. Lisää runsaasti puuteria, jotta saat huolitellun, mattapintaisen ja kestävän lopputuloksen.

Levitä vaalean mattaista beigeä siveltimellä koko liikkuvalle luomelle. Lisää luomivakoon hieman tummempaa värisävyä tuuhealla siveltimellä. Käytä värinä esimerkiksi vaalean ruskeaa. Halutessasi juhlavamman lopputuloksen käytä tummempaa sävyä.

Tee ripsien tyveen hyvin ohut rajaus. Aloita sisäkulmasta ja jatka piirtämistä hieman ulkokulmaa pitemmälle. Käytä värinä mustaa.

IMG_3624Kulmissa voit halutessasi käyttää kulmakynää tai levittää kulmaväriä siveltimellä. tee kulmista luonnolliset ja korosta kulmien kaarevuutta. Käytä värinä hiusten sävyyn sopivaa tai hieman tummempaa sävyä. Laita ripsiväriä runsaasti pelkästään yläripsiin. Halutessasi lisää glamouria, käytä tekoripsiä.

Levitä poskipuna poskiluun alapuolelle kevyesti saadaksesi luonnollisen hehkun. Käytä väreinä rusehtavan pinkkiä / punaista sävyä.

Rajaa huulet muhkeiksi ja tarvittaessa hieman yli omien huulten ääriviivojen. Käytä rajausvärinä sävyä, joka sopii käyttämääsi huulipunaan. 1940-luvun meikkiin sopii hyvin kaikki punaisen sävyt.

Viimeistele vielä hiukset ja lakkaa kynnet punaisiksi 1940-luvun eleganttiin tyyliin.

rita-hayworth-396224_960_720Teksti: Laurean ammattikorkeakoulun estenomiopiskelijat

Lähteet: Style me vintage make up, Katie Reynolds 2011

Puuteria ja papiljotteja, Saija Kannisto-Junka ja Eero Kokko, 2006

Meikistä maskiin, Riitta Vaara 2001

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *