Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Hyvää Joulua Nostalgiset Naiset -blogin lukijoille

Vuosi on vierähtänyt ja valkoiset lumihiutaleet laskeutuvat pehmeästi maahan. On aika toivottaa Hyvää Joulua Nostalgiset Naiset -blogin lukijoille! Palaamme jälleen uusin aihein tammikuussa 2019. Luvassa on lisää lottahistoriaa, hyväksi havaittuja reseptejä, entistä enemmän nostalgiaa ja välähdyksiä elämänmenosta itsenäisessä Suomessa.

Lukijoiden mieliä ilahduttamaan julkaisimme kuvan joulukuusesta, joka on vuoden 1924 Jultidningen Lotta Svärd -lehden kannesta. Kuusen kuva on taiteilija Grigori Tigerstedtin piirtämä.

Entä millaisia joulukuusia lotilla oli? Joulun tunnelmaa pyrittiin sota-aikaan luomaan myös rintamalla. Kuusi tai havunoksia tuotiin metsästä sisätiloihin ja koristeet tehtiin saatavilla olevista tarvikkeista. Viestilotta Aune Rajala muistelee joulua vuonna 1943 Repolassa Rukajärven suunnalla seuraavasti: ”Joku oli tuonut kotoaan ikkunaverhot sekä oikean valkoisen kangasliinan koristamaan pöytää. Pojat hommasivat pienet kuuset joka kämppään. Jakkaran päällä kököttävä kuusi toi todellisen joulun tunnelman.

Iltapäivällä kokoonnuimme – lotat, sotilaat ja päällystö – isoon ruokailuparakkiin päivälliselle. Pitkät pöydät oli laitettu lankuista, joiden katteeksi olimme levittäneet kreppipaperia. Kynttilät loistivat juhlavaa valoaan, mutta ikkunat olimme peittäneet visusti, sillä pimennysmääräykset koskivat meitäkin.

Koska parakki oli iso, oli sinne tuotu isompi kuusi. Se seisoi ylväänä levittäen hienoa havun tuoksua huoneeseen. Oksille olimme kiinnittäneet naruilla kynttilöitä ja sirotelleet sinne tänne revittyä selstoffia.”

 

Lähteet:

Jultidnigen Lotta Svärd 1924.

Aune Rajala: Sotajoulu 1943 Repolassa. -Kuvia ja kertomuksia sieltä jostakin ( toim. Hely Alhainen). Vammala 2004.

Kuvat: SA-Kuva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *