Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Huvimatkoista ja eväskoreista…

 

BanneriKuva: Lottamuseon kokoelmat

Kesä siivittää meidät suunnittelemaan huvimatkoja huolimatta siitä, että työtä ja kiirettä ei puutu. Miten järjestäisimme ne entistä hauskemmiksi? Miten järjestäisimme huvimatkan talouden, jotta emäntäparatkin ehtisivät nauttia, ja jotta kuitenkaan emäntien kunnia ei kärsisi? Ehkä on hyödyllistä joskus pohtia tätäkin talouden puolta.
Älkäämme touhutko liikaa, joskaan emme saa unohtaa, että yksin kauniista ilmasta emme elä. Järkeä tarvitaan huvimatkojen eväspuolta järjestettäessä. Muistakaamme ennen kaikkea, että varustaudumme kotoa lähtiessä niin, että sitten matkalla saamme nauttia jokainen, emännätkin.

Ranta IIKuva: Lottamuseon kokoelmat

Huvimatkojen evästyspuoli riippuu luonnollisesti monista seikoista, kuten matkan pituudesta, ilmasta, kulkuvälineistä jne. Jos lähdemme vain iltapäiväksi saareen kahvia keittämään, ovat eväät äkkiä valmiina: kahvia, sokeria, kermapullo, korppuja ja vehnästä, pikkuleipiäkin, jos niitä sattuu olemaan, siinä välttämättömimmät eväskoriin pantavat.

Jos väki on ”isoruokaista” niin kuin huvimatkaväki yleensä on, on parasta ottaa myös voileipiä mukaan. Mikäli haluaa panna jotakin särvintä voileipäin väliin, on hyvin käytännöllistä pienentää se valmiiksi. Varsinkin kinkku, paisti ja makkara ovat sellaisia, että ensi haukkauksella tahtoo tulla suuhun koko palanen, jos ei sitä ole valmiiksi pienennetty. Muna on taas pahaa murenemaan, jos se on viipaleina tai hakattuna: sen siis sekoittaisin valmiiksi, voin kera munavoiksi ja levittäisin sellaisena leivälle.

Ranta ja eväätKuva: Lottamuseon kokoelmat

Pitemmälle huvimatkalle en suosittelisi evääksi valmiita voileipiä, sillä leipäviipaleet kuivuvat pian ja voi sulaa kuumalla. Voi voidaan sulloa pieneen puupyttyyn tai sopivaan emalji- tai lasiastiaan; leivät viedään mukaan kokonaisina (muistettava pakata mukaan leipäveitsi); juusto, kinkku, paisti, suolakala ja muu särvin kääritään huolellisesti voipapereihin. Kylmät pannukakut sopivat niin ikään hyvin eväiksi.

Juotavaksi ei pitempiaikaiselle huvimatkalle riitä yksin kahvi. Lisäksi on parasta ottaa piimää, (maito happanee helposti), teetä ja jotakin marjamehua tai mehuaineksia, kuten esim. sitruunia. Sitruunimehu onkin kaikkein parasta janon sammuketta.

Liikojen astiain mukaan raahaamista on varottava, samaten myös hopealusikkain ja muiden arvokkaiden esineiden. Kuinka ikäväksi muuttuisikaan huvimatka sille poloiselle, joka sattuisi pudottamaan järveen hopealusikan tai särkemään kalliin aitokiinalaisen kahvikupin. Arkikupit ja aluminilusikatkin voi järjestää hauskasti nurmikolle tai rannalle.

KahvillaKuva: Lottamuseon kokoelmat

Täytettäessä eväskoreja on vielä järkevästi pohdittava, mitkä astiat ja esineet ovat välttämättömiä. Saippuata, pyyheliinoja ja vesikauhaa ei saa unohtaa. Ei myöskään pesuvatia, ellei olla järven rannalla. Vatiahan voi toki käyttää myös eväskorina, silloinhan tullaan toimeen yhtä esinettä vähemmällä.

Lopulta, tarkoitushan ei tietenkään ole, että huvimatkalle on saatava mahdollisimman monet herkut, piirakat, leivokset ja juomat. Emännän kunnia säilyy kyllä vähemmälläkin. Kun hänellä on vain tarpeeksi ruokaa, vaikka kuinka yksinkertaista, ja kun hän sen tarjoaa iloisella mielellä ja hauskasti katetulta liinalta, ylistää häntä jokainen sydämestään ja huomaa, että ilman emäntää ei koko matka olisi onnistunut niin hyvin.

Lähde: Kotiliesi No 12 vuodelta 1926

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *