Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Heitä hymy…

Kuva: Lottamuseon kokoelmat / Saarijärven kesäleiriläiset vuonna 1938

Lottajärjestössä nuorisotyö aloitettiin vuonna 1931, jolloin perustettiin pikkulotat. Pikkulottatoiminnan ajatuksena oli kasvattaa nuorisoa käytännön huoltotoimintaan yhteisen tekemisen kautta. Yhteisöllisyyttä loivat myös kuorolaulu,- liikunta -ja yhteisleikki.

Pikkulottien kesäleirit keräsivät yhteen satoja tyttöjä ympäri maata. Leireillä käytännön taitojen lisäksi opeteltiin myös erilaisia laululeikkejä. Monille pienille paikkakunnille tämän kaltaiset seuraleikit levisivätkin juuri pikkulottien välityksellä.

Kuva: Lottamuseon kokoelmat / Kuopion kesäleiri

Kansallista veteraanipäivää vietetään 27.4. ja sen kunniaksi Perinneleikit Ry ja Lottamuseo haluavat esitellä Pikkulotan leikit -kirjasta muutamia leikkejä. Nämä leikit ovat veteraanisukupolvelle varsin tuttuja ja nostalgisia. Leikkiohjeet on julkaistu alun perin  Pikkulottalehdissä, joka ilmestyi vuosien 1938-1944 välisenä aikana.

Hymyn heittäminen

Leikkijät istuvat piirissä, mutta kukaan ei saa hymyillä paitsi leikin aloittaja. Hän ottaa hymyn käteensä ja heittää sen jollekulle piirissä, jonka on otettava se vastaan, pantava kasvoilleen ja sitten heitettävä edelleen. Näin hymy kulkee kasvoilta kasvoille. Jos joku hymyilee tai nauraa muulloin kuin saadessaan hymyn, joutuu hän pois pelistä. Voittaja on se, joka viimeksi jää peliin.

Leikkiohje julkaistu Pikkulotan Joulu -lehdessä vuonna 1941

Aarteen etsintä

Leikkijät jaetaan 4-5 leikkijän ryhmiin. Kukin ryhmä piirtää yhteisvoimin karttaluonnoksen leikkialueesta, joksi on valittu sopivasti rajoitettu, mahdollisimman vaihteleva maasto. Luonnokseensa merkitsee jokainen ryhmä sen paikan, johon se on kätkenyt aarteensa. Sitten vaihdetaan luonnoksia. Ryhmät lähtevät nyt etsimään aarretta. Se ryhmä, joka ensin löytää aarteen ja tuo sen leikin johtajalle on voittaja.

Leikkiohje julkaistu Pikkulotta -lehdessä No 7 vuonna 1942

Pikkulotan Leikit -kirjan avulla Perinneleikit ry ja Lottamuseo haluavat tuoda kansallisen veteraanipäivän kunniaksi pihapiireihin niitä leikkejä, joiden seurassa veteraanisukupolvi on kasvanut aikuisuuteen, vastuunalaisuuteen ja yhteisöllisyyteen.

Kirjan iloisen värikkäästä kuvituksesta vastaa taiteilija Samuli Kilpeläinen. Kirjan voi hankkia itselle tai vaikka lahjaksi Lottamuseon verkkokaupasta www.lottamuseo.fi tai Perinneleikit ry:n verkkokaupasta www.perinneleikit.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *