Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Aronia-omenahillo

Kasvaako pihallasi superfood-aarre?

Aroniat ovat ruusukasvisuku, jotka ovat lähtöisin Pohjois-Amerikan itäosista. Suomessa aronioita on käytetty takapihojen koristeaitoina jo 50-luvulta lähtien. Aronioita on muutamaa päälajiketta. Koristearonian marjat ovat pieniä eivätkä näin ollen niin mehukkaita kuin lajitoveriensa musta-  ja puna-aronian, jotka ovat varta vasten jalostettu hyötykäyttöön. Onneksi ei haitta, jollet tunnista mistä aroniapensaasta mahdollisesti on kyse: kaikki edellä mainitut ovat syötäväksi kelpaavia. Koristeversiossa maku vain on huomattavasti vaatimattomampi ja pienen koon vuoksi siemenmassaa on enemmän, minkä huomaat käytössä.

Hyötykasvina aronia on herättänyt suurempaa kiinnostusta vasta viime vuosina superfood-keskustelujen myötä. Sen marjat ovat ravintosisällöltään huippuluokkaa.
Ne sisältävät mineraaleja, hivenaineita ja niiden kasviantioksidanttimäärä on suurempi kuin mustikassa tai terveysvaikutuksiltaan huippuarvostetussa gojimarjassa.

Aronian käyttö on vain mielikuvituksesta kiinni. Maku on aluksi ehkä erikoinen, hapoton ja hiukan mitäänsanomaton. Siksi makupariksi kannattaa valita muita, happoja sisältäviä raaka-aineita.


Yksi suosikkiyhdistelmäni aronian kanssa on syys- tai talviljajin omenat, joista saa yhdessä superherkullista hilloa. Se sopii paahtoleivän päälle, juustolajitelman kaveriksi, kakun täytteeksi, puuron hillosilmäksi ja moneen muuhun.

Lottakanttiinin omena-aroniahillo

1 l marjoja
3-4 omenaa
1/2 desiä vettä
400g hillosokeria

Huuhtele marjat huolellisesti.
Perkaa omenista siemenkodat ja lohko ne.
Kuumenna vesitilkka kattilassa, lisää marjat sekä omenat.
Kuumenna sekoitellen seosta muutama minuutti.
Lisää hillosokeri, sekoita.
Keitä seosta miedolla lämmmöllä puolisen tuntia.
Jaa hillo (purnukka ihan täyteen) pestyihin, kuumennettuihin, tiiviskantisiin lasipurnukoihin.
Anna jäähtyä huoneenlämmössä.
Siirrä tämän jälkeen kylmäsäilytykseen herkkuhetkeä odottamaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *