Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Alusvaatekertoja, standardi -ja ateljesommitteluja

KL 1929 No 5

Rintaliivien käytöllä on hyvin pitkä historia. Jo antiikin naisilla oli tapana litistää rinnat leveällä, kireällä nauhalla. Korsetti eli kureliivi on hyvin vanha keksintö mutta nykyaikainen kaksiosainen alusvaatekerta, johon kuuluu rintaliivit ja pikkuhousut, alkoi kehittyä vasta 1800-luvun loppupuolella.

Vuonna 1893 Marie Tucek patentoi rintaliivit, joissa oli molemmille rinnoille erilliset ”taskut”, kiinnityshakaset ja olkapäiden yli ulottuvat hihnat. Tämä malli ei kuitenkaan menestynyt kaupallisesti ja ensimmäisen kerran rintaliivit tulivat kauppoihin Ranskassa vuonna 1899.  Vuonna 1914 patentoitiin Amerikassa Mary Phelps Jacobin valmistamat liivit, joissa ei ollut ajalle tyypillistä nyöritystä takana. Tämä liivimalli yleistyi nopeasti ja oli ensimmäinen laajempaan käyttöön levinnyt malli. Nykyaikaiset rintaliivit joustavine olkaimineen kehitettiin 1930-luvulla, samaan aikaan alettiin liivikoot eritellä meille kaikille tänä päivänäkin tuttuihin kuppikokoihin A,B,C,D…

IMG_00161930-luvulla valmisvaatteiden käyttö lisääntyi Suomessa. Valmisvaatteiden yleistymistä edisti aikakauden pukeutumisihanne, joka korosti vartalonmyötäisyyttä. Muodikas lopputulos saavutettiin parhaiten käyttämällä materiaalina joustavaa neuloskangasta. Eniten mainostetut valmisvaatteet olivat tuohon aikaan juuri trikootuotteita, alusvaatteita tai neulospukuja. Valmisvaatteiden yleistymisestä huolimatta käsityö oli edelleen arvostettua ja suurin osa vaatteista tehtiin edelleen itse. Yksi suurimmista syistä valmistaa vaatteita itse oli valmisvaatteiden kallis hinta. Vuoden 1937 Kotiliedessä julkaistiin ohjeet rintaliivien valmistukseen kotikonstein.

Virkatut rintaliivit

1940-luvulla tulivat muotiin koruompeluilla kirjaillut liivit, joissa materiaalina käytettiin brokadia ja puuvillaa. Pula-aikana rintaliivejä valmistettiin suuren kangaspulan vuoksi vanhoista päällysvaatteista ja mitä erilaisimmista korvikemateriaaleista, jopa paperista.

IMG_0023

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *