Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Sananen kohteliaisuudesta ja kursailusta…

Kahvipöydässä

Kotilieden kysymysosasto vastasi kernaasti ja maksutta lukijain kysymyksiin, joiden vastauksista muillekin voi koitua hyötyä. Vuoden 1925 Kotilieden lukijoita askarruttivat muun muassa seuraavat kysymykset:

Naisten tervehtimistavat

Pyytäisin kysyä, keitä henkilöitä minun on tervehdittävä niiaten, keitä kumartaen? Milloin on käytettävä syvää, niiausta lähentelevää kumarrusta?

Nimimerkillä 20-vuotias Neiti

Tapaintuomari vastaa

Aikaihmisen ei tarvitse kenellekään niiata, vaan on hänen tervehdittävä kaikkia kumarruksella. Poikkeuksena voivat olla jotkut vanhat tädit, jotka ovat sellaiseen tottuneet, mutta miehille ei ole koskaan niiattava. Yleensä ihmiset ovat loisia siitä, että ei liiallisella nöyryydellä muistuteta heille heidän korkeata ikäänsä. Syvemmällä ja hitaammalla päänkumarruksella tervehditään vanhoja ja vieraampia henkilöitä, kun taas lyhyt nyökkäys riittää tutummille. Syvä, niiausta lähentelevä kumarrus, johon koko ruumis ottaa osaa, on kömpelönä hylättävä aikuisten kesken.

Pukeutuminen ruokapöytään

Sopiiko talon isännän esiintyä takitta ruokapöydässä, vaikka siinä on vieraitakin henkilöitä, naisiakin, aterioimassa? Sopiiko edes kotiväen kesken?

Nimimerkillä Kärsimään joutunut

Herrat takeissaan

Tapaintuomari vastaa

Käsityksemme mukaan ei talonisännän mitenkään sovi vieraiden läsnä ollessa esiintyä ruokapöydässä takitta. Yksinkertaisissa oloissa voi hän sitä vastoin perheen keskuudessa tietysti syödä ateriansa takitta, olettaen että puku muuten on siisti ja puhdas. Tämä tietysti riippuu kodin yleisestä tasosta.

Seurustelutavat

Mitä nuoren neitosen sopii vastata miestuttavalle, joka pyytää päästä häntä saattamaan kotiin kutsuista tai iltamista?

Nimimerkillä Epätietoinen

Hg Gd vastaa

Mitä sydän käskee.

Seurustelutavat

Jos seurapaikassa joutuu istumaan jonkun vanhemman tai arvokkaan nuoren naishenkilön lähelle ja tarjoilija joutuu ensiksi tarjottimineen omalle kohdalle, pitääkö antaa sen siirtyä ensiksi tarjottimineen omalle kohdalle, pitääkö antaa sen siirtyä ensiksi aikaisemmin mainitulle henkilölle vai ottaako kursailematta, jos siihen asti on tarjottu järjestään?

Nimimerkillä 21-v. tietämätön tyttö

 Tapaintuomari vastaa

Jos rinnalla istuva henkilö on koko joukon vanhempi, on mainitsemanne kohteliaisuus paikallaan. Jos hän puolestaan torjuu kohteliaisuuden, ei ole syytä itsepäisellä kursailulla hidastaa tarjoilua. Erittäin ikävä on sellainen tapa, että vieraat liiallisessa kohteliaisuusinnossaan pakottavat tarjoilijoita raskaine tarjottimineen juoksemaan edestakaisin vieraiden välillä.

Nimipäiväkutsut

Onko tavallisia nimipäiviä maalaiskylässä pidettävä suureellisesti vaikuttaakseen sivistyneeltä? Onko käytävä säännöllisesti jokaisen kylässä asuvan henkilön nimipäivillä, vaikka ei ole mikään erityinen ystävä? Onko odotettava kutsua tahi voiko mennä kutsumatta? Onko mitään erotusta vanhojen ja nuorten ja eri yhteiskunnallisessa asemassa olevien henkilöiden välillä?

Nimimerkillä Tietämätön

Rouvat nimipäiväkutsuilla

Tapaintuomari vastaa

Nimipäivien enemmän kuin muidenkaan tilaisuuksien järjestäminen ”suureellisesti” ei ole mikään erityinen sivistyneisyyden merkki. Nimipäivillä käyminen ei myös yleensä ole mikään velvollisuus. Ihmisen persoonalliseen vapauteen kuuluu epäilemättä oikeus saada valita ne henkilöt, joiden kanssa hän tahtoo olla jatkuvassa kanssakäymisessä, eikä sen tähden kenenkään velvollisuus ole käydä jokaisen kylässä asuvan henkilön nimipäivillä. Tällainen ”velvollisuus” on ainoastaan vanhempiin, läheisiin sukulaisiin nähden, jotka tällaista huomaavaisuutta toivovat. Läheisten henkilöiden nimipäiville voi mennä kutsumatta, muuten on odotettava ainakin niin sanottua ”nykäisyä”.

Kirjeenvaihto

Kummanko tehtävä on yleensä esittää ja aloittaa kirjeenvaihto, miehen vaiko naisen?

Nimimerkillä Selvyyttä kaipaava

Tapaintuomari vastaa

Nainen voi tietenkin kirjoittaa miehelle, jos hänellä on todellista asiaa. Huvin vuoksi tapahtuvaa kirjeenvaihtoa ei hänen ole esitettävä eikä aloitettava.

Kirjeenvaihto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *