Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Mitä jos hiukset harvenevat?

Hiustenpesu IKautta historian ovat hiukset olleet ”naisen kruunu”, ja näin oli myös vanhanajan Suomessa. Monet opukset käsittelivät liiallista hiustenlähtöä ja sen estämistä ravitsemuksen, elämäntapojen, rohtojen ja jopa taikojen avulla, ja pidettiin jopa anteeksiantamattomana ”päästää” itsensä kaljuuntumaan. Syinä hiustauteihin pidettiin ruumiillisen kunnon puutetta sekä päänahkan kunnossapidon laiminlyöntiä. Hiukset olivat aina olleet tärkeä sukupuolituntomerkki, joten niiden menettäminen saattoi olla kipeä asia varsinkin naisille.

Hiustenlähtö II

Hiustenlähdön tarkempina syinä pidettiin esimerkiksi huonoa aineenvaihduntaa, jota pystyi parantamaan ruokavaliolla, sekä sairauksia, vaikeita synnytyksiä ja sielullisia järkytyksiä. Sairaudet ja puutostilat olivat yleisempiä entisaikaan, joten ne olivat varmasti nykyaikaan verrattuna yleisimpiä hiustenlähdön syitä. 1920 ja -30-luvuilla ravitsemus ei varsinkaan köyhemmillä ihmisillä saattanut olla kovin monipuolista tai ravinnerikasta, joka saattoi usein johtaa hiusten huonoon kuntoon ja harvenemiseen. Hiukset tarvitsevat monipuolisesti esimerkiksi hivenaineita, kuten rautaa ja sinkkiä.

Hiustenlähtö III

Päänahan ja hiusten hyvään hoitoon kuuluu esimerkiksi hoitava pesu, jota ei toteuteta liian usein sekä harjaaminen, mikä stimuloi päänahkaa. Myös harjaamiseen oli tiettyjä ohjeistuksia, kuten se, että ensin tulisi kammata ja sitten harjata tyvestä latvoihin yhdellä vedolla, mihin lie tämäkin ohjeistus sitten on perustunut. Päätä piti myös “tuulettaa”, ja syynä miesten yleisemmälle kaljuuntumiselle pidettiinkin tiukempia hattuja kuin naisilla. Myös hieronta sormenpäillä oli tärkeää verenkierron parantamiseksi ja näin kaljuuntumisen ehkäisemiseksi. Myös vanhuuteen kuuluvaa hiusten ohenemista katsottiin voivan estää hyvillä elämäntavoilla.

Hiustenlähtö IV

Kotitekoinen lääke hiusten harvenemiseen

“½ risiiniöljyä

½ hyvin väkevää, mustaa teetä

½ rommia

Seosta ravistellaan kunnolla ja hierotaan päänahkaan sekä pestään parin tunnin kuluttua pois.”

Hiustenlähtö V

Päänahan hoitoon suositeltiin esimerkiksi suolan lisäämistä pesuveteen sekä naissukupuolihormonia “östrogeeniä” hierottavaksi päänahkaan. Myös kirjassa “Joka naisen niksikirja” kerrotaan, että hiusten lähtiessä hiuksia tulee joka kolmas päivä pestä tervasaippualla tai kiinankuoriliuoksella, ja pesun jälkeen hieroa päänahkaa vaseliinilla. Myös veden ja saippuaspriin hoitoseoksen käyttäminen kerran viikossa kerrotaan auttavan hiustenlähtöön. Nykyajan hiustutkijoiden mukaan päänahkaan ulkoisesti levitettävät tuotteet eivät tehoa, koska ne eivät voi imeytyä tarpeeksi syvälle.

Teksti: Laurean ammattikorkeakoulun estenomiopiskelijat

Lähteet:

Maija Suova: Joka naisen niksikirja: Käytännöllisiä neuvoja. Werner Söderström Osakeyhtiö, Porvoo, Helsinki

Olga Tschechowa: Kauniina halki vuosien: Kuuluisan elokuvatähden kauneudenhoito- ja pukeutumisohjeita. Suom. Annikki Arni, kustannusosakeyhtiö Otava, Helsinki.

Bernarr Macfadden: Hiustenhoitokirja. Suom. L.K. Satakunnan kirjateollisuus Oy, Pori, 1927

http://www.mtv.fi/lifestyle/hyvinvointi/artikkeli/pelkaatko-hiustenlahtoa-valta-arkipaivaisia-virheita/3194794

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *