Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

1930-luvun kotimanikyyri

kuva-i

Jokaisen naisen käsien tulisi olla hyvin hoidetut, vaikka niille ei luontaista kauneutta olisikaan suotu. Työlästä käsien hoitamisen ei toki tarvitse olla, kunhan omistaa hoidolle edes hetken joka päivä.

Kynnet ovat käsien koristukset ja ne vaativatkin sen johdosta huolellista hoitoa. Kynsiä ei ensinnäkään saa leikata, vaan ne tulee viilata ja sitten tasoittaa hiekkapaperilla. Tämän jälkeen kädet laitetaan hyvin lämpimään saippuaveteen muutamaksi minuutiksi. Kuivaamatta käsiä työnnellään kynnenreunuksia taaksepäin niin, että puolikuu tulee näkyviin. Tätä ei saa koskaan tehdä rautaisella esineellä vaan kumi-, luu- tai puuesineellä. Sitten hierotaan rasvaista voidetta kynnenreunuksiin ja sormiin. Voiteen annetaan tunkeutua hyvin kynnenreunuksen sisään.

kuva-ivSeuraavaksi ohuen puikon ympärille kierretään kostutettua pumpulia ja kohotetaan sillä kynnenreunusta hyvin varovasti, niin ettei se rikkoudu. Kynnenaluset puhdistetaan myös samalla puikolle, ei koskaan raudalla, saksilla tai veitsellä. Lopuksi kädet kuivataan hyvin. Mikäli kiillotusainetta käytetään, levitetään sitä kynsiin vain ohut kerros, jonka annetaan kuivua rauhassa. Mutta puolikuu jätetään ilman, sen täytyy olla himmeä.

kuva-iii

Monen meistä käsiä palelee ja ne ovat epämiellyttävän kylmät aina talviaikaan. Paras keino tähän vaivaan on käsikylvyt. Otetaan vettä kahteen vatiin, toiseen niin kuumaa kuin kädet sietävät, toiseen jääkylmää. Rannetta myöten kastetaan kädet ensin kuumaan veteen kolmeksi minuutiksi, sitten kylmään veteen yhtä pitkäksi aikaa. Näin vaihdetaan 3-4 kertaa; viimeksi kylmässä vedessä. Nyt kädet kuivataan huolellisesti ja hierotaan niihin lämmintä öljyä, kunnes öljy on imeytynyt. Hieronta aloitetaan sormenpäistä. Sivellään ylöspäin rannetta kohti samaan tapaan kuin käsineitä pukiessa.

kuva-iiJa ennen kaikkea – lämpimät käsineet on varattava talvikäyttöön! Vanhempi sukupolvi, joka käytti muhvia, oli meitä viisaampi. Jos ranteet pysyvät lämpiminä, tuntuu lämpö koko ruumiissa, kun ei verenkierto pääse niissä estymään.

Lähde: Kotiliesi Nro 2 vuosi 1935

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *