Liity blogimme tilaajaksi
Kirjoita sähköpostiosoitteesi niin ilmoitamme sinulle kun julkaisemme uuden artikkelin

Resepti nro 54 – Wanilja torttu

Neljännessä polvessa ”kookkerska” eli emäntä. Löysin nimittäin taannoin vahan talomme vintiltä puukirstun, jossa oli mustakantinen isoisoäitini Tilda Hattaran 1907 käsinkirjoittama keittokirja. Vanha, kuten häntä pienenä kutsuin, tuli Tuusulaan 1908. Suoraan vastavalmistuneena nuorena neitona Tampereen talouskoulusta. Isoisoisäni, leski Robert Pekkolan puolisoksi, talon emännäksi. Arvostetun talouskoulun käyneenä hänestä kehkeytyi kylällämme kysytty pitojen järjestäjä. Samaa työsarkaa lähti myös kulkemaan mummoni, Tildan tytär Aino Pekkola ja hän taas siirsi osaamisensa minun äidilleni. Sieltä äidinmaidosta on varmasti minullekin siirtynyt into keittiöpuolen arbeettiin.

Oli perin mukavaa saada käsiin itselle kovin merkityksellinen ja mieluisa muisto. Ja kuinka kauniisti ovat ohjeet käsin kirjoitettu. Haluaisinkin jakaa kanssanne kakkureseptin Tildan keittokirjasta.

Resepti nro 54 – Wanilja torttu

6 munaa

7 rkl sokerijauhoja

5 rkl perunajauhoja

puolikas vaniljatankoa

Muottiin.

1/2 rkl pestyä voita

2 rkl survottua korppua

Munanruskuaiset ja sokeri sekoitetaan valkeaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Wanilja survotaan muutaman sokeripalan kanssa morttelissa ja lisätään munaseokseen samoin perunajauhot ja viimeksi vatkatut valkuaiset. Seos on heti kaadettava voideltuun ja jauhotettuun muottiin tai valupannuun ja paistetaan kohtalaisessa uunin lämmössä. Kun torttu jäähtynyt, leikataan se kahdeksi pohjaksi, täytetään vaniljakiisselillä, laserretaan ja koristellaan hedelmillä.

Waniljakiisseli

4 dl paksua kermaa

1 vaniljatanko

3 rkl sokeria

6 munanruskuaista

Kerma keitetään, vanilli seassa kunnes siinä tuntuu vaniljan maku, sitten siihen lisätään sokeri ja kiisseli otetaan liedeltä pois. Munanruskuaiset vispataan yhteen maljassa ja kerma kaadetaan sekaan kiivaasti vispaten. Kiisseli asetetaan uudesti tulelle,jatketaan vispaamista kunnes sakenee vaan ei saa kiehua. Kaadetaan pois kasarista ja vispataan kunnes jäähtyy.

– Kanttiinin emännän perinnemietteitä-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *